16 věcí, na které se připravit, pokud plánujete brigádničit v marketingu

17.1.15

Článek příliš subjektivní a informačně nespolehlivý na to, abych ho publikovala na StudentMagu (kam jsem ho původně zamýšlela umístit). Marketing je teď děsně trendy; určitě všichni znáte nějakého nadšeného studenta tohohle odvětví, který se tváří, že je to hlavně o tom usmívat se na lidi a dávat hezký fotky na Facebook. Přeháním. Ale víte, jak to myslím. Asi. 

Já jsem ten marketing teda trochu prubla: ne, nešla jsem ho studovat (proč se tím zdržovat, že jo), ale rovnou jsem se vrhla do praxe. OK. V tomhle článku vycházím z pouze tříměsíční zkušenosti z marketingu. 1) jsem si možná udělala chybný obrázek, 2) berte to trochu s rezervou a nadhledem. Vnímejme tedy tento text jako průvodce pro budoucí brigádníky-markeťáky, kteří moc neví, do čeho jdou. 


1. Váš mozek se promění v excelovou tabulku. Do Excelu totiž budete převádět naprosto všechno. I to, co by každý jiný rozumný člověk napsal raději jako souvislý text do Wordu. 

2. Kromě Excelu se taky naučíte docela obstojně pracovat s Outlookem. To se vám bude hodit... třeba v další práci. 

3. Všichni kolem vás budou řešit kontent webů, budou brejnstormingovat, dávat někam linky, provádět monitoring a nakonec si dají malý brífink. Pokud vás anglicismy vytáčí, asi budete mít problém.

4. Dávno minuly doby, kdy zákazník nesměle vytáčel číslo a ptal se: „Prosím vás, já mám takový problém a vy se tím prý zabýváte...“ Ne. Na dnešním přesyceném trhu musíte svůj byznys lidem vnucovat. A čí je to práce? Markeťáka. 

5. Vůbec to není o tom, co lidé potřebují, ale o tom, abyste je přesvědčili, že bez vašeho produktu nebudou žít plnohodnotný život. 

6. Pokud jste se do teď tak trochu báli telefonování, vězte, že práce v marketingu vás donutí si na pár (desítek) hovorů denně rychle zvyknout. 

7. Naučíte se spousty nových slov, o jejichž existenci nejspíš neměli páru ani filologové z ÚJČ. Mně nejvíc učarovalo vybártrovat (tzn. dostat něco cenného výměnou za to, že druhé straně na oplátku nabídnete úplnou sračku ve třpytivém obalu). Okouzlují mě všechny ty jemné nuance, které se tvoří změnou prefixu: odbártrovat, přebártrovat, ubártrovat…

8. Brigáda v marketingu je z velké části i o administrativě. Ale nebojte: možná zjistíte, že mlátit vášnivě razítky je mnohem zábavnější než třeba linkbuilding. 

9. Ekonomické či marketingové vzdělání se přece jen hodí. Alespoň já, děcko z fildy, jsem měla občas problém s terminologií (co je to long tail?!). 

10. Jednou jsem DOKONCE musela od jisté peněžní částky odečíst DPH. Zapojila jsem veškeré zbytkové znalosti ze střední, které se mi povedlo z mozku vydolovat, a v celkem dobrém čase jsem to spočítala. (OK, nebylo to zas tak hard, ale v tom stresu jsem si nebyla jistá ani tím, jestli je osm větší než pět.) 

11. Brigáda v marketingu probíhá hlavně za počítačem. Jasně, manažeři chodí na osobní schůzky a mohou se bavit s reálnými lidmi z masa a kostí, ale k tomu své brigádníky nepustí. (Nejspíš vědí proč. Můj styl prodeje by totiž byl: „Takže vy náš produkt nechcete? LOL, se vám nedivim. Taky bych nechtěla. Vždyť je to k ničemu. Ale tady máte leták plnej slov jako nejeefektivnější, přesně zacílený a dalších vágností, třeba vás přesvědčí něco z toho.“) 

12. Občas budou na záchodech viset motivační seznamy s titulkem „jak prorazit v kariéře“. Ve zkratce říkají následující: lezte šéfovi do prdele a chovejte se jako „sympatický a užvaněný chlapík“. 

13. Vtipné jsou taky recepční či telefonistky ze zákaznické podpory. To jsou většinou hrozně pěkné holky, které 20/24 a 6/7 stráví na telefonu a to značně ovlivňuje jejich vyjadřovací schopnosti. I při komunikaci face-to-face pak vyslovují pečlivě (až hyperkorektně) jako robot. 

14. Když něco tisknete, většinou máte na výběr víc tiskáren, přičemž ta první, která tam skáče, je pro telesales, takže si svoje papíry opakovaně posíláte omylem tam, ačkoli nemáte tušení, kde (a co) to telesejls vlastně je. 

15. Pokud si budete kreativy propagačních matrošů črtat na papír a ne do počítače, budete vypadat trochu divně. #vyzkousenozavas

16. Než aby vám někdo předal instrukce ústně, radši vám je pošle na mail. I když sedí tři metry od vás. Ověřeno nejen mnou, ale i spolužačkou, která si vyzkoušela brigádu v jiném marketingovém oddělení. (Aneb jejími slovy: „Tak jsme pronikly do fungování velkých firem, Vendy! LOL.“)

A víte co? Já bych do toho šla znovu. Vlastně to byla celkem sranda.

Taky byste si mohly/i chtít přečíst

6 komentářů

  1. Sakra, teď jsem normálně ráda za to, jak mě po dnešku bolí nohy :D Aneb zůstanu u vratek, internetů, vyskladňování dobírek (chachá, i při brigošce v knihkupectví jsem chvíli "účtovala") a budu za největší úspěch považovat, když mi po dojemném: "Dobrý den, my hledáme knížku, napsal ji Čech, ale nevíme, jak se jmenuje. Nevíme ani, jak se jmenuje ta knížka, ale jsou to povídky. Je to asi takhle velký a takhle tlustý hardback... Nevíte? Tomu autorovi nějakou předchozí knížku zfilmovali" dvojice přijde zpět na místo činu s tím, že knihu opravdu našli... :D (a samozřejmě budou děkovat za pomoc, která spočívala v tom, že jsem jim řekla, že nevím, jak bych to v tom počítači mohla najít :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neber si to špatně, jen mě to množství anglicismů a techniky trochu poděsilo :D Obdivuju, že jsi to tam přežila!

      Vymazat
    2. Vyskladňování dobírek zní taky hodně fancy! Já mám anglicismy (celkem evidentně :D) dost ráda, ale přece jen, tady jsem měla pocit, že už je to trochu moc. :D

      Vymazat
  2. za svou momentální brigošku bych to asi nevyměnila (i když "slečno, vysypali jsme vám tam popcorn, ať se v té práci nenudíte", mě dokáže pořádně rozzuřit), ale zní to zajímavě a vtipně, super článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "... ať se v té práci nenudíte"?! To bych je asi zabila! :D

      Vymazat
  3. Velmi hezky napsaný článek! Myslím, že jste mne částečně navnadila (zvědavost a chuť potkat skutečného markeťáka) a částečně odradila (jsem zkrátka neschopná, cokoliv, komukoliv vnutit). Líbí se mi váš postřech o anglicismech. Občas dělám online nějaké překlady do češtiny a zjišťuju, že v digitálním světě lidé překládají i follow jako folouvuj! Ne, vyděla jsem to jen jednou, ale viděla skutečně! :) Jinak si shromažďuju různé možnosti přivýdělku při studiu na mém skromném blogu studentkapracuje.wordpress.com

    OdpovědětVymazat

Hodně jste četly/i

Mám instáč

Právě čtu

tohle

Tři truchliví tygři
tagged: currently-reading
La Muerte y Otras Sorpresas
tagged: currently-reading

goodreads.com